logo

•• Viete, že ... ••

  • Z olejov je vhodný najmä olivový olej a repkový olej, pokiaľ možno tepelne nespracovaný.
  • Orechy sú bohatým zdrojom zdravých tukov a chránia nás pred ochoreniami srdca a ciev. Odporúča sa hrsť denne. 
  • Strukoviny sú bohatým zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom ochranných látok.
  • Ryby sú cenným zdrojom kvalitných bielkovín, tukov, jódu a iných cenných látok. Ryby konzumované i s kosťami (napríklad niektoré konzervované rybky) sú navyše veľmi bohaté na ľahko stráviteľný vápnik.
  • Obilniny a výrobky z nich sú dobrým zdrojom vlákniny a ďalších ochranných látok, pokiaľ sú celozrnné.  
  • Strava by mala byť dostatočne pestrá a primeraná veku, fyzickej aktivite a zdravotnému stavu a prostrediu, v ktorom sa pohybujeme.
  • Pozornosť venujme nielen výberu potravín, ale i ich úprave. Dajme prednosť vareniu v pare alebo vo vode a duseniu pred vyprážaním, pečením a grilovaním.


A ešte niečo na záver …

  • Správna výživa nie je jediným nástrojom, ktorý pomáha v boji proti civilizačným chorobám, na ktoré dnes umiera veľká časť západnej populácie (srdcovo-cievne ochorenia, rakovina, cukrovka a ďalšie). Jej neoddeliteľnou súčasťou je dostatočná pohybová aktivita, nefajčenie a striedma  konzumácia alkoholu.

 

Zdroj:
VÝŽIVA VE VÝCHOVĚ KE ZDRAVÍ, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...